27 Şubat 2012 Pazartesi

Teras Cafe

Genelde apartman tipi yapıların veya iş merkezlerinin en üst katında bulunan ve teras şeklinde olan cafelere, teras cafe denir. Bu şekilde birçok kafeterya mevcuttur. Teras cafelerin en güzel örneklerinden biri beyoğlu taksim'de bulunandır. Burada şu hizmetler verilir:


  • Nargile,
  • Yemek,
  • Canlı Fasıl
Bulunduğu yer ise, istiklal caddesinde bulunan Beyoğlu iş merkezinin alt çarşısıdır. Bunun dışında Ankara'da da teras cafe mevcuttur. Adana, Ordu ve Balıkesir'in de ünlü teras cafeleri vardır.Ayrıca İstanbul üsküdar'ın da güzel ve ünlü bir teras cafesi vardır.

Teras cafeler, müşteri açısından ferah ancak yağmur, kar gibi doğanın şartlarından etkilenmeyen alanlar olarak ifade edilebilir. Bu tip cafelerde genellikle, açık alan üstünde teras kapatma uygulaması yapılmıştır. Bu kapatmalar daha çok ahşap tercih edilirler. Ancak ahşap yanında demir,alüminyum ve pvc işçiliği ile kapatılmış teras cafeler de vardır. 

Teras cafeler, birkaç çeşittir:

  • Restoran tarzı teras cafeler
  • Bar tarzı teras cafeler
  • Açık büfe tarzı teras cafeler
  • Kafeterya teras cafeler
  • Canlı fasıl mekanı olan cafeler
Tabii ki, cafe'den kastedilen aslında "kafeterya" olmakla birlikte, ülkemizde bu kelime bir anlam genişlemesine uğramıştır ve yukarıda sayılan anlamlara gelebilmektedir. Aşağıda bir teras cafe örneği göreceğiz:

Gördüğünüz gibi teras cafeler, büyük gemilerde dahi olabilmektedir ve oldukça sıcak mekanlardır. Bir de, şehir ortamında bulunan ve avrupalı bir teras cafeye göz atalım.

Şehrin hakim bir noktasına kurulmuş bu güzel teras cafe, bu kafeteryaların mantığının bir özeti aslında. Şehrin kuru beton yığını içinde bir nevi vaha gibi, şehirli insanların kaçıp bir nefes alabileceği dinlence ve sosyalleşme alanları. Bir diğer örneği de sahil kenardında bulunan bir teras cafe'den verelim.

Gördüğünüz gibi, tek kelimeyle harika. Sahil ile başbaşa kahvenizi, şarabınızı yudumlayabileceğiniz, eşsiz bir vizyon sağlıyor teras cafeler. Sahil şeritlerinde, teras cafeler daha çok otellerin en üst katlarında veya iki katlı bir yapının üst katında bulunurlar. Bu terasların çoğu "çatıdan açma" tabir edilen şekilde yapılmıştır. İlk yapım aşamasında teras cafe olarak düşünülmüş olanlar ise daha çok yeni yapılarda göze çarpar. Sahil kesiminde bulunan teras cafelere bir örnek daha verelim. 

Kumsalı bu kadar güzel bir şekilde görebileceğiniz, çok az dinlence ve sosyalleşme alanı vardır. Teras cafeler bu açıdan oldukça avantajlı. Kapalı mekanlar olmaması da, doğallığa bir cam arkasından bakmamanızı sağlıyor. Yine de son zamanlarda yan taraftan cam balkon ile kapatılmış, teras cafeler de oldukça yaygınlaştı. Bir de doğa ile iç içe olan teras cafe örneği verelim.
Gördüğünüz gibi, nefis bir doğal girişim ve teras cafe uyumu. Havuz ise teras cafeye ayrı bir güzellik katmış. "Doğaya dönüş" konsepti çerçevesinde, bu tip teras cafeler, biraz daha öncül bir konuma geldiler. Bunun gibi, hem doğal güzellikleri, doğanın harmonisini ve doğal dehayı bir arada sunabilen teras cafeler çok yok. Bu gerçekten nadide bir örnektir. Doğanın canlı,temiz,serin ve zinde manzarası ve yapısı, yaprakların yeşillikleri, birçok müşteri için bir cazibe sebebi haline gelir. Etrafı saran yüzlerce orman ağacı, suyun bütün bunlarla olan uyumu ise bu cazibenin başka sebepleridir. Ahşabın romantizmi, bu tip ortamlarda en çok dikkat çeken elementtir. Doğa ile uyumlu olmak için bize ait olanları ahşap ile inşa etmek doğru bir karardır. Bunun yanında böyle güzel ortamlarda, bahçeyi dolduran çeşitli dekoratif bitkiler teras cafe'ye ayrı bir güzellik katar. Orkidelerden, yaseminlere, bahçe adeta terasın doğaya bakan yüzünü temsil eder. Belki teras cafenin etrafında, kalabalıktan hoşlanmayan müşteriler için birkaç kamelya da inşa edilebilir. Bunlar ayrıca teras ile oldukça uyumlu olacaktır. 

Burada tasarım ve uygulama anlayışı, bazen minimalist bazen de daha farklı olabilir. Başarı, doğa ile uyumda saklıdır. 

Celal Erakman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.